Varför liten snopp?

95957-130Läste precis en av de insända frågorna i denna månads IllVet där personen undrade varför de grekiska, manliga statyerna oftast är nakna. Svaret var något i stil med att det var ett sätt att visa de olika manligheterna då man avbildade gudar samt stora krigare etcetera. Man skulle visa upp deras fysiska överlägsenhet.

En fråga som då kommer till mig är följande: Varför gör de då snoppen så liten? De ville visa att den de avbildade var överlägsna vanliga män, så varför skenade de inte iväg i sitt hackande och lät det hänga till knävecken? Det skulle ju definitivt visa att gudarna och krigarna var mer än de vanliga dödliga.

95957-131Visst, det var kanske inte samma storleksfixering på den tiden - vad vet jag. Men i alla fall. När de ändå gjorde stora muskler och kroppar i övrigt kunde de ju lika gärna passat på? Kanske ville skulptörerna inte förstöra sin egna ställning hos flickorna där hemma. Hade förmodligen varit korkat att göra enorma på statyerna eftersom att då hade deras span kanske tänkt "Nämen ojsan!" när de hamnade i sänghalmen med skulptören och insåg att det var lång väg kvar till knävecket.

- Är för övrigt ett lustigt sammanträffande att alla kvinnliga statyer har sin hand eller något föremål placerat på ett sådant strategiskt sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback